Tuesday, February 26, 2013

Cold War (Usa Russia)

Universitatea Bucuresti

Facultatea de Stiinte Politice

Disciplina: Politica internationala

Profesor coordonator: Ruxandra Ivan

Student: Constantinescu Dana
SPR 2

Instabilitatea Europei dupa Razboiul Rece
John J. Mearsheimer

La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, ramasesera, aparent cinci mari puteri: Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Sovietica, China si Franta.
In realitate, lumea postbelica avea sa fie bipolara, organizata in jurul a doua mari puteri: Uniunea Sovietica si Statele Unite. Infrangerea Germaniei naziste si a Japoniei insemna disparitia motivului pentru boot Marile Puteri se aliasera. Neincrederea se instalase intre invingatori, iar cele doua grupari de state se aflau fata in fata, avand in frunte occidentalii- Statele Unite, tarile comuniste sau in curs de comunizare – Uniunea Sovietica.
La Conferinta de la Ialta, fostul premier britanic as vorbit pentru major data de “cortina de fier” care separa Europa Estica de restul continentului si dincolo de care lumea nu putea intrezari ce se intampla in sfera de influienta sovietica. Discursul lui Churchill a fost primit cu mare ostilitate de Stalin.

Ordercustompaper.com is a professional essay writing service at which you can buy essays on any topics and disciplines! All custom essays are written by professional writers!

Statele Unite au luat primele masuri, intre care refuzul de a acorda Uniunii Sovietice imprumuturi, de a recunoaste pretentiile de 10 miliarde de dolari cerute de aceasta Germaniei, ca despagubiri, crearea unui tender special pentru combaterea comunismului (doctrina Truman). De aceste fonduri au beneficiat Grecia si Turcia, dar si generalul chinez, infrant insa de Mao Zedong. O flota americana a fost trimisa in Mediterana estica.
Dupa 1947, colaborarea dintre cele doua mari puteri a incetat, fiecare consolidandu-si pozitia in propria zona de influienta. In 1947, Statele Unite au intervenit cu un plan coerent de ajutor economic pentru Europa (planul Marshall). Desi a fost propus tuturor tarilor, URSS l-a refuzat, obligand si celelalte tari est-europene sa adopte aceeasi...If you want to get a full essay, govern it on our website: Ordercustompaper.com



If you want to get a full essay, wisit our page: write my paper

No comments:

Post a Comment